Invester i Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
Invester i Verdensmål 11: Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige
Over halvdelen af jordens befolkning bor i dag i byområder, og om cirka 25 år vil det være tilfældet for mere end to tredjedele. Der er bedre muligheder og flere penge at tjene i de store byer kloden over, og med en god byplanlægning kan vi indrette os med et bedre ressourceforbrug og mere plads til naturen. Men det kræver en velovervejet tilgang.
Urbaniseringen er en udvikling på godt og ondt, og den har vidt forskellige vilkår rundt omkring på kloden. Her i Danmark har det betydet en affolkning af landområderne og store prisstigninger i byerne. Ser vi på klodens 33 megabyer med mere end 10 mio. indbyggere, er udfordringerne nogle helt andre. Størstedelen af disse byer ligger i verdens fattige og folkerige egne, og det er sjældent, at omtanke og infrastruktur følger med folkemængderne.
Slum, ulighed, kriminalitet og forurening er blot nogle af de uheldige konsekvenser, urbaniseringen har. Med de fremtidsudsigter, vi kigger ind i, er det nu, vi skal handle, hvis vi skal gøre livet i megabyerne tåleligt og værdigt for alle fremover. Det er dog absolut muligt, og byer som Tokyo viser, at en megaby ikke behøver at henligge i smog og kaos. Selvom Japan selvfølgelig har nogle andre forudsætninger end landene i Sydasien.