Men hvad hvis du gerne vil investere i et område med endnu større potentiale?
Hollandske Unilever er en af klodens største fødevaremastodonter. Ja, der er vel knapt tale om hverken Holland eller fødevarer længere, for Unilever er en helt ekstremt stor og global koncern, der leverer alt fra vaskepulver til hippie-is. Knorr, Axe, Dove, Ben & Jerry’s, Omo og Lipton er blot nogle af de få brands med det karakteristiske U på bagsiden.
Den opmærksomme læser vil nok sige, ”Unilever? Var der ikke noget med?…” – og svaret er jo, næsten uanset spørgsmålets afslutning. Børnearbejde, vold mod strejkende medarbejdere, dyreforsøg, kolonihistorie, forurening, udpining af naturen og snart sagt det meste andet har Unilever været anklaget for – og ofte med god grund.
Der blæser dog tilsyneladende nye vinde i Unilever, som i det seneste årti har haft et større og større fokus på bæredygtighed. Der er stadig masser af hår i suppen, som nok er uundgåeligt med den størrelse virksomhed, men der er faktisk sket meget med Unilever under de to seneste ledere. Der er flere eksempler på, at politik er vægtet over profit – og at strategien er ændret fra kortsigtede salgsmål til langsigtede visioner for en bedre verden.
I denne kontekst kan Unilevers fokus på at gøre op med korruption og bestikkelse, slutte børne- og tvangsarbejde og meget andet fremhæves. Med Unilever er det dog sådan, at for hver en god intention, de melder ud, finder du sandsynligvis en relevant møgsag på Google af nyere eller ældre dato. Unilever er på alle måder en supertanker, som ikke kan vende på en tallerken.
Virksomheden har dog vist, at den er villig til at lægge hånden på kogepladen – også på bekostning af kortsigtet profit. Blandt andet kan Ben & Jerry’s opsigtsvækkende træk om at trække sig fra Den Besatte Vestbred nævnes.
Der findes mange virksomheder med kortere synderegister og større indsatser, men Unilever tjener alligevel som inspiration her. Det er én af verdens allerstørste virksomheder, der viser, at de tør lægge handling bag de pæne ord – også selvom det koster nu og her. Lykkes Unilever med projektet, får de andre multinationale selskaber sværere ved at fortsætte med status quo.
Fortinet og Unilever er ikke købsanbefalinger, og de tjener udelukkende som gode eksempler til bæredygtige investeringer. Vi anbefaler altid en bred portefølje af både ETF’er og investeringsforeninger.
Vi håber, at virksomhederne kan inspirere dig til, hvordan du kan investere i Verdensmål 16: Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.