Invester i Verdensmål 17: Partnerskaber for handling

Invester i Verdensmål 17 – Styrk det globale partnerskab for bæredygtig udvikling, og øg midlerne til at nå målene

Det 17. Verdensmål er klart et af de mere diffuse – samtidigt med, at det måske er det mest konkrete. Det er nemlig hér, vi skal finde vejen til at nå i mål med mange af de andre. Det handler nemlig om følelsen af fællesskab, om gensidige forpligtelser – og ikke mindst en fordeling af de ressourcer, der skal til for at komme i mål.

Fællesskabet og de fælles forpligtelser skal ses i forbindelse med, at det er globale udfordringer, vi står overfor. Det nytter ikke noget, at vi fejer for egen dør, hvis det brænder nede ad gaden. Vi skal løfte i flok, og det betyder blandt andet, at vi hjælper svageste mand i mål – med eksempelvis vidensdeling, adgang til nye teknologier, ulandsbistand og fjernelse af handelsbarrierer for Den Tredje Verden.

Fordelingen af ressourcerne er oftest dér, hvor skoen begynder at trykke. Det koster nemlig noget at komme i mål, og det er meget få ilande, der lever op til deres forpligtelser om at levere 0,7 procent af BNP i udviklingsbistand. En forudsætning for finansieringen er også, at alle betaler deres skat, og her er velviljen heller ikke altid for godt.

Du kan støtte op om Verdensmål 17 med dine bæredygtige investeringer, og vi anbefaler, at du investerer i virksomheder, der:

  • Betaler den skat, de bør. Vi forventer, at dette er et emne, som kun får større opmærksomhed fremover.
  • Mobiliserer finansielle ressourcer, så de kommer i god brug i ulande – eksempelvis med mikrolån.
  • Deler ny teknologi på tværs – for eksempel med open source-software.
  • Fjerner handelsbarrierer ved at bringe små producenter og købere sammen – så som online markedsplatformen etsy.

Hvordan kan du understøtte Verdensmål 1 med dine investeringer?

Amerikanske AECOM er et konsulenthus, hvis kerneydelser ligger inden for arkitekturrådgivning og ingeniørvidenskaben. World Trade Center, havnefronter i LA og Singapore, Mercedes Benz Stadium i Atlanta og Deutsche Banks hovedsæde i Frankfurt er bare nogle af de kæmpeprojekter, som AECOM har været inde og rådgive omkring.

Det er dog AECOM’s ESG-services, der gør virksomheden relevant i denne sammenhæng. ESG står for Environmental, social, and corporate governance, og det er en anerkendt tilgang til at håndtere og måle bæredygtighed i virksomheder.

AECOM hjælper – med andre ord – andre virksomheder med at komme i mål med deres ambitioner. Det er nemlig de færreste virksomheder, der sidder inde med viden og kompetencer, når det kommer til bæredygtighed. Det kan være alt fra langsigtede strategier til konkrete tiltag, AECOM rådgiver omkring.

Selvom du måske har mest lyst til at fokusere på virksomheder, der kan og gør noget konkret, bør du ikke undervurdere vigtigheden i en måske lidt usexet konsulentydelse. AECOM’s viden og know-how har nemlig et enormt potentiale til at gøre noget godt.

Bæredygtig investering i FNs verdensmål nr. 17

Men hvad hvis du gerne vil investere i et område med endnu større potentiale?

Danske Ørsted er flere år i træk blevet kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Corporate Knights. Det er især rejsen fra Dansk Olie og Naturgas til at blive verdens største udvikler af offshore-vindmøller, som Ørsted høster hæder for, men i denne sammenhæng er det dog noget andet, vi fremhæver.

Det er nemlig Ørsteds transparens i forhold til skattebetaling, som også bringer virksomheden helt til tops i det gode selskab. Ørsted har en kompleks og verdensomspændende forretning – en selskabsform som normalt lægger op til skatteoptimering, men energi-giganten lægger tværtimod sine skattebetalinger fuldt offentligt ud.

Det er langt mere, end hvad loven påkræver, men for Ørsted har det været en vigtig del af bæredygtighedsrejsen. Ikke alene er virksomhedens skattestrategi et lysende eksempel – det er også et vigtigt redskab for lande i forhold at udforme en relevant skattepolitik. Ørsteds transparens er nemlig med til at kaste lys over den reelle økonomi i sådan et foretagende. Viden, som kan oversættes til mange mindre transparente giganter.

AECOM og Ørsted er ikke købsanbefalinger, og de tjener udelukkende som inspirerende indspark til bæredygtige investeringer. Vi anbefaler altid en bred vifte af både ETF’er og investeringsforeninger.

Vi håber, at virksomhederne kan inspirere dig til, hvordan du kan investere i Verdensmål 17: Styrk det globale partnerskab for bæredygtig udvikling, og øg midlerne til at nå målene.

I Afrika syd for Sahara lever cirka 40 procent under grænsen for ekstrem fattigdom, og påvirkningen fra COVID19 estimeres til at have rykket landområdet tilbage til 2015-niveau. Det betyder, at der er et endnu større potentiale for at påvirke tilstanden – men også flere risikofaktorer.

Derudover har du som dansk, bæredygtig investor ikke et særligt bredt udvalg af investeringer i regionen, da eksponeringen mod finansieringsvirksomheder i Afrika oftest findes i brede investeringsforeninger og ETF’er med andre virksomheder, som ikke nødvendigvis matcher dit ønske om bæredygtighed i din portefølje.

Ét af de steder, hvor du dog kan gøre en forskel, er ved at investere i FirstRand. Det er en Sydafrikansk bank med aktiviteter i flere afrikanske lande som Kenya, Angola, Nigeria, Ghana, Mozambique og Namibia. FirstRand er bredt funderet og har over de senere år finansieret projekter, der – udover bekæmpelse af fattigdom – også rammer flere af de øvrige 16 Verdensmål. Blandt andet via flere BEE-projekter (Black Economic Empowerment), hvor det ulige ejerskab af kapital og virksomheder efter mange års apartheid fordeles gennem målrettede investeringer.

De ovennævnte virksomheder er ikke købsanbefalinger, og vigtigst af alt er de hos Greensavings en del af en stor og veldiversificeret portefølje bestående af ETF’er og investeringsforeninger afhængigt af dit ønske. Håbet er, at ovenstående eksempler tjener som inspiration til, hvordan du kan foretage en bæredygtig investering i Verdensmål 17: Partnerskaber for handling.