Men hvad hvis du gerne vil investere i et område med endnu større potentiale?
Plantebaseret kost vinder frem i hele den vestlige verden, og der er ingen tvivl om, at markedet kun bliver større med tiden. En mere klimabevidst befolkning kommer til at sætte tænderne i markant mindre kød fremover, og det har potentiale til at rette op på nogle ernæringsmæssige uskikke, vi har tillagt os.
Nogle af de vegetariske produkter er sundere end deres animalske modstykker, mens andet slet og ret er plantebaseret junkfood. Mens sidstnævnte nok er bedre for klimaet, er det ikke sikkert, at det er meget bedre for vores sundhed. Det er heller ikke sikkert, at prispunktet på de plantebaserede produkter gør dem – ja – spiselige for den fattigere del af kloden.
Lige nu betyder den plantebaserede kosts hurtige indtog i mainstream-kulturen, at det – ligesom med elbiler – er svært at spå om markedets fremtid. Her er dog tre virksomheder, som repræsenterer hver sin tilgang, der er værd at nævne. Alle med fordele og ulemper – set med Verdensmål 2-briller.
Ingredion har i mere end 100 år raffineret produkter fra amerikansk landbrug. Virksomheden er ikke entydigt god, for den fremstiller blandt andet noget af den majssirup, som virkelig har pustet til fedmeepidemien i USA. Omvendt laver Ingredion essentielle ingredienser til veganske fødevarer – blandt andet de meget vigtige proteiner fra bælgfrugter, som er alfa og omega for at kunne levere en næringsrig plantekost.
Måske kender du amerikanske Beyond Meat, der var en pioner inden for plantebøffer lavet af eksempelvis ærter, bønner og ris. Beyond Meat vil sammen med andre lignende producenter profitere ud fra den tredobling i salget af plantebaseret ”kød”, som analyseinstituttet Research and Markets estimerer og forventer vil ske de næste fem år. Beyond Meat viser, at der findes populære alternativer til kød – som er sundere. Men Beyond Meat er i sig selv ikke synderligt sundt, for produkterne er ofte pakket med mættet fedt og salt.
Et tredje eksempel tættere på hjemlige himmelstrøg er svenske Oatly. Du har sikkert set deres plantebaserede mælkeprodukter af blandt andet nødder, korn og frø hos din købmand. Virksomheden er en stor, global spiller inden for blandt andet havremælk, som faktisk er et sundere alternativ til komælk. Her er til gengæld tale om et luksusprodukt, hvor prisen er i et leje, hvor ikke alle kan være med.
Der er ingen tvivl om, at de, der vil sejre på markedet for plantebaseret kost, kommer til at skulle levere bedre produkter til skarpere priser, end de gør i dag. Men de første spadestik er i den grad taget.