Invester i Verdensmål 6: Rent vand og sanitet

Invester i Verdensmål 6: Sikre at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt
 
At vi i Danmark stadig bruger megen energi på at sikre rent drikkevand og god kloakering, selvom vi i det store hele har begge dele, viser med tydelighed, hvor vigtigt dette verdensmål er. Adgang til rent vand og sanitet er simpelthen en forudsætning for et ordentligt liv.
 
Der er sket enorme fremskridt på området siden 1990, og mere end to milliarder mennesker har fået forbedret deres adgang til vand og sanitet. Vi ser dog, at drikkevandsforsyningen er under pres rigtig mange steder i disse år på grund af global opvarmning og befolkningstilvækst. Regnen udebliver eller falder andre steder, end den plejer, mens flere efterspørger de livsvigtige dråber. 
 
Det er ikke kun i den tredje verden, at problemerne med ferskvand begynder at vise sig. Over hele kloden ser vi faldende vandstand i de søer, som forsyner regioner og nationer med vand. Et tydeligt og skræmmende eksempel er Lake Mead, som er den menneskeskabte sø, der er reservoir for Hoover-dæmningen. Søen forsyner ikke blot elværkets turbiner med vandkraft – men også mere end 20 millioner mennesker i Arizona, Nevada, Californien og Mexico med drikkevand. 
 
Vandstanden er faldet med tæt på 45 meter, siden den toppede i 1982. Et billede, der gentager sig mange steder i verden, og vi kommer til at opleve et langt større fokus på vand fremover.

Du kan støtte op om Verdensmål 5 med dine bæredygtige investeringer, og vi anbefaler, at du investerer i virksomheder, der:

  • Leverer tekniske løsninger i form af pumper og rensningsanlæg
  • Leverer løsninger, der kan styre og minimere vandforbrug
  • Genopbygger økosystemer og bekæmper ørkendannelse – eksempelvis træindustrien
  • Producerer toilet- og sanitetsprodukter til steder, hvor almindelige løsninger ikke rækker

Hvordan kan du understøtte Verdensmål 6 med dine investeringer?

Halma Plc er et britisk moderselskab med en lang række underselskaber, som hver især specialiserer sig i nicheprodukter, der alle gør verden til et lidt bedre sted. Virksomheden startede egentlig som te-plantage i 1890’ernes Ceylon, men efter et par retningsskift og opkøb gennem tiderne er Halma nu en stor spiller inden for sikkerheds-, sundheds- og miljøbranchen. 

Især sidstnævnte er interessant, for Halma leverer et hav af produkter inden for vand og sanitet. Måleudstyr, UV-rensere og kloakrobotter, for at nævne et par stykker. Produkter, hvis livgivende betydning kun kommer til at vokse fremover.

I det hele taget er den bæredygtige tanke helt inde i kernen af Halmas forretning, og her er en god mulighed for at investere i et oprigtigt godt selskab.

Bæredygtig investering i FNs verdensmål nr. 6

Men hvad hvis du gerne vil investere i et område med endnu større potentiale?

IA. O. Smith, og ikke Aerosmith, er en stor, amerikansk producent af vandvarmere og filtreringsanlæg, som arbejder med miljøvenlige løsninger til millioner af kunders vand- og sanitetsbehov. A.O. Smiths produkter er meget innovative, og det er lykkedes virksomheden at fremstille vandvarmere og -rensere, som bruger en brøkdel af den energi, tidligere udgaver brugte.

I denne sammenhæng er det dog rensnings- og filtreringsanlæg, vi skal fremhæve. Virksomheden har opfundet en måde at rense vand, så det kan bruge til drikkevand, som formindsker spild med op til 200 procent. Dét, sammenlagt med mange vandvendte aktiviteter i Asien, gør A.O. Smith til en spændende, bæredygtig investering.

Halma og A.O. Smith er ikke købsanbefalinger — og vigtigt er det at understrege, at de hos os er en del af en stor og mangfoldig portefølje bestående af investeringsforeninger og EFT’er.

Vi håber, at eksemplerne kan inspirere dig til, hvordan du kan investere i Verdensmål 6: Sikre at alle har adgang til vand og sanitet, og at dette forvaltes bæredygtigt.

De ovennævnte virksomheder er ikke købsanbefalinger, og vigtigst af alt er de hos Greensavings en del af en stor og veldiversificeret portefølje bestående af ETF’er og investeringsforeninger afhængigt af dit ønske. Håbet er, at ovenstående eksempler tjener som inspiration til, hvordan du kan foretage en bæredygtig investering i Verdensmål 6: Rent vand og sanitet.